ارز دیجیتال که در زبان لاتین Digital Currency نامیده می شود، شامل ارزهایی است که به طور الکترونیکی ذخیره می شوند و به همین صورت نیز قابل انتقال هستند؛ مبنای این ارزها صفر و یک است. در حقیقت همان طور که از نام آن نیز پیداست، ارز دیجیتال به هر ارزش به وجود آمده در بستر دیجیتال گفته می شود.
اگر درک درستی از تعریف بالا داشته باشید کاملا متوجه خواهید شد که مفهوم ارز دیجیتال در مقایسه با سکه یا اوراق بانکی که مفاهیمی کاملا فیزیکی هستند در تقابل است. در قیاس با ارزهای فیزیکی نیز با وجود مشابهت در بسیاری از ویژگی ها، ارز دیجیتال این تفاوت را دارد که بدون در نظر گرفتن محدودیت زمانی و مکانی قابل انتقال است؛ یعنی شما به راحتی در یک آن می توانید تراکنش انتقال ارز دیجیتال خود را با فردی حتی در نقطه ای دور از کره زمین انجام دهید.
نمونه هایی از ارزهای دیجیتال
رمزارزها و ارزهای مجازی را می توان نمونه هایی از ارزهای دیجیتال دانست اما بایستی توجه داشته باشید که هر ارز دیجیتالی را نمی توان جزو یکی از این نمونه دانست.
پول و ارزهای دیجیتالی درست مانند پول های فیزیکی معمول برای دریافت خدمات یا خرید کالا به کار می روند اما برخلاف پول معمول، ارز دیجیتال می تواند به استفاده در یک مجمع خاص محدود شود. به عنوان مثال یک شبکه اجتماعی یا یک گیم می تواند ارز دیجیتال مخصوص به خود را داشته باشد.
بیت کوین چیست؟
بیت کوین نمونه ای از ارز دیجیتال و در حقیقت اولین پول دیجیتال و سیستم پرداخت جدید است. این شبکه پرداخت بدون دخالت دولت ها و تنها توسط کاربرانش قدرت یافته و یک شبکه پرداخت غیر متمرکز نقطه به نقطه را به وجود آورده است. ارزهای دیجیتال غیرمتمرکزی همچون بیت کوین یا آتریوم مرکز تولید ندارند.
قوانین مربوط به ارز دیجیتال در کشور ما
بانک مرکزی کشور ما معتقد است که ارزهای دیجیتالی همچون رمزارزها بر سیاست های پولی و ارزی در قوانین و شرایط اقتصادی کشور تاثیر گذار است؛ این موضوع همراه با فرصت های جدیدی که ایجاد می کند مسلما تهدیدهایی را نیز به دنبال دارد که می توانند گریبان گیر افراد و سازمان هایی شوند که از ارز دیجیتال استفاده می کنند. از این رو بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران برای جلوگیری از بروز این خطرات و آسیب ها، مقرراتی را در ارتباط با رمزارزها در نظر گرفته و به تصویب شورای پول و اعتبار رسانیده است تا از این طریق به نوعی حمایت از حقوق مصرف کننده و تسهیل امور در حوزه ارز دیجیتال را فراهم نماید.
در حقیقت بانک مرکزی سیاست های مربوطه در این سند را برای حوزه هایی که قدرت تاثیر بر سیاست های پولی و مالی کشور را دارند تدوین کرده است. این حوزه ها شامل موارد زیر هستند:
– صرافی های رمزارزها و سیستم های مرتبط
– عرضه اولیه سکه
– استخراج رمزارزها
– کیف پول رمز ارزی
البته حوزه های موثر بر سیاست های پولی و مالی کشور را نباید به موارد بالا محدود کرد و مسلما حوزه های دیگر تاثیر گذار که در زمینه های مرتبط با ارزهای دیجیتال فعالیت می کنند وجود دارند.
نظرات