رفتار بازار بورس مسئله ای است که از نظر سرمایه گذاران این بازار از اهمیت فراوانی برخوردار است. در حقیقت اوضاع آینده این بازار و رفتار احتمالی آن، بر میزان سود و سرمایه افراد فعال در آن تاثیر می گذارد و همگان به دنبال اطلاعات کامل و دقیق در مورد آینده بازار بورس هستند.
مناقشات سیاسی، بهای نفت و سایر کالاهای جهانی، مناسبات اقتصادی بین المللی، نرخ ارز، سودهای بانکی، اقتصاد شرکت ها، تحولات صنایع و … از جمله عوامل تاثیر گذار بر رفتار بازار بورس هستند. تحلیل و تفسیر هر یک از این عوامل به سبب گسترده و متغیر بودن آنها کار آسانی نیست و تنها افراد خبره بازار بورس می توانند این تحلیل را انجام دهند. تحلیل بنیادی و همچنین تحلیل تکنیکال از جمله ابزارهایی هستند که به همراه رویکرد مالی- رفتاری می توانند به تفسیر و تحلیل عوامل تاثیرگذار بر رفتار بازار بورس کمک کنند.
تحلیل بنیادی عوامل تاثیر گذار بر بازار بورس
در این نوع تحلیل، در دیدگاهی کلی اقتصاد جهانی، اقتصاد داخلی، طرح های توسعه، اطلاعات شرکت ها، تحلیل صنایع و غیره مطرح می شوند.
به عنوان مثال توجه داشته باشید هنگامی که اوضاع اقتصاد یک کشور مطلوب و میزان بیکاری در آن کم باشد سرمایه گذاری در صنایع تکنولوژیک گزینه مناسبی است در حالی که در شرایط نابسامان اقتصادی که میزان بیکاری در آن بالاست و مردم به دنبال تامین معیشت و پرداخت بدهی های خود هستند، سرمایه گذاری در صنایع غذایی و گزینش خرده فروشی ها مناسب تر است.
پس از گزینش نوع صنعت نیز انتخاب میان صنایع با فعالیت مشابه مطرح می شود که در این مورد گزینش صنایعی که در مقایسه با رقبای خود عملکرد بهتری نشان داده و سود دهی بیشتری دارند مناسب است.
البته هر چند که در تحلیل بنیادی، مطالعات کاملا دقیق و قابل استنادی صورت می گیرد اما در نتایج حاصله نوعی عدم قطعیت وجود دارد که این عدم قطعیت از تغییر در نرخ هزینه ها و نرخ فروش محصولات و همچنین تغییر و تحولات نرخ دلار ناشی می شود؛ این موارد می توانند بر رفتار بازار بورس در آینده تاثیر بگذارند. پس اتکا بر ابزار تحلیل تکنیکال تنها راه دستیابی به موفقیت و سود در بازار بورس نیست و بایستی ابزارهای دیگری در این زمینه را نیز به کار گرفت.
تحلیل تکنیکال عوامل تاثیر گذار بر بازار بورس
تحلیل تکنیکال را کارشناسان بازار بورس به کرات مورد استفاده قرار می دهند. در این نوع ابزار، تحلیل توسط حجم معاملات، نمودار قیمت ها و غیره صورت می گیرد.
بایستی توجه داشته باشید که در تحلیل تکنیکال به بررسی نقاط مثبت و منفی شرکت ها و صنایع پرداخته نمی شود بلکه در این ابزار هدف بررسی تغییرات قیمت و رفتار سرمایه گذار بر اساس داده ها، نمودارها و … است.
تحلیل تکنیکال ابزاری است که نه تنها در مورد تحلیل بازار بورس بلکه در مورد تحلیل انواع بازارها از جمله بازار ارز، بازار مسکن، بازار محصولات کشاورزی و غیره می توان از آن استفاده کرد. بنابراین در تحلیل تکنیکال شما با استفاده از دانش تکنیکی و نمودارهای شامل داده های مهم بدون توجه به مسائل بنیادی و هر گونه شایعه به تحلیل بازار بورس می پردازید.
نظرات