شاخص در هر بازاری اعم از بازار بورس، ارز و کالا دارای اهمیت زیادی است. هیچ سرمایهگذاری نمیتواند بدون در نظر گرفتن شاخصها و بررسی آنها، وارد بازار سرمایه شود. بازار بورس آمریکا یکی از جذابترین بازارهای سرمایهگذارای در سراسر جهان به شمار میرود، افراد زیادی علاقهمند به فعالیت در این بازار هستند به همین دلیل آشنایی با شاخص های بورس آمریکا هم دارای اهمیت بسیار زیادی است.
از آنجایی که شاخص بازار، برآیند کلی عملکرد گروهی از سهمها به شمار میرود، در حکم کارنامه کلی یک بازار است. در یک کلام باید گفت؛ از آنجایی که بررسی هر نوع شاخص و روندهای آن برای هر سرمایهگذاری مانند نان شب واجب بوده و این مورد برای ورود به بازار آمریکا هم دارای ضرورت است تا دچار ضرر نشوید. در ادامه مهمترین شاخص های این بازار را بررسی کردهایم.
مهمترین شاخص های بورس آمریکا کدامند؟
معاملهگران همیشه در تلاشند تا عواملی را که باعث صعود و سقوط بازار میشود، درک کنند. حقیقت این است که شاخصهای زیادی وجود دارد و میلیونها سرمایهگذار روزانه بر اساس آنها تصمیماتی میگیرند که بر بازار تأثیر میگذارد. از بین تمام شاخصهای اقتصادی در بازار آمریکا، سه شاخص مهم برای درک روند بازار وجود دارد که عبارتند از: Dow Jones، S&P500 و NASDAQ Composite.
بررسی این شاخص های بورس آمریکا به سرمایهگذران چارچوبی ارائه میدهد که بتوانند دادههای اقصادی را تحلیل کنند و زمان درست برای خرید و فروش را برآورد کنند. این سه شاخص مهم را در ادامه به صورت خلاصه بررسی کردهایم و در مورد آنها توضیحاتی دادهایم.
شاخص داوجونز
میانگین صنعتی داو جونز که با نام Dow Jones Industrial Average شناخته میشود، یکی از مهمترین شاخص های بورس آمریکا به شمار میرود. این شاخص نشان دهنده ارزش سهام 30 شرکت بزرگ دولتی است. این شاخص دارای عمری حدود یک قرن است و بیشترین استفاده را در بورس آمریکا دارد. زیرا سرمایهگذارن به کمک آن به مدیریت خرید و فروش سهمهای خود و عملکرد دارییهای خود میپردازند.
تاریخچه داو جونز و نحوه عملکرد آن
این شاخص در سال 1885 پایهگذاری شده است و یکی از شاخص های بورس آمریکا است که توسط چارلز داو، ادوارد جونز و چارلز برگستریسر ایجاد شده است. این سه متخصص در حوزه آمار و ژونالیسم اقتصادی مطرح دنیا بودند که داو جونز را برای ارزیابی سلامت بخش صنعتی آمریکا ایجاد کردند. در آغاز این شاخص تنها شامل 12 سهم بود اما به پیشرفت صنعتی آمریکا تعداد آن افزایش یافت و امروزه بالغ بر 30 سهم میشود. البته شرکتهای حاضر در این شاخص در طول زمان تغییر کرده و هیچ شرکتی به طور ثابت در آن باقی نمیماند. به طور مثال جنرال موتورز آمریکا سابقه حضور طولانی در شاخص داو جونز داشت اما در پی رکود بیسابقه، از این شاخص حذف شد.
این شاخص یکی از شاخص های بازار بورس آمریکاست که از نوع وزنی قیمت است. یعنی سهامهایی که قیمت بیشتری دارند به همان نسبت هم تأثیر بیشتری بر روی این شاخص دارند. شرکتهای حاضر در این شاخص از شاختههای صنعتی مختلف هستند از جمله مواد غذایی، کالاهای مصرفی، مراقبتهای بهداشتی، صنعت، امور مالی، نفت و گاز، شرکتهای فعال در زمینه فناوری، مخابرات و خدمات عمومی. تقسیم بندی این شرکتها نیز بر اساس ارزش و قیمت سهام به سه دسته کوچک، متوسط و بزرگ تقسیم میشود تا کار تریدر برای بررسی راحتتر شود.
کاربردهای داو جونز برای درآمدزایی
از این شاخص به صورت خلاصه برای موارد زیر استفاده میشود:
- نظارت داشتن بر شرایط بازار: یکی از مهمترین شاخص های بورس آمریکا برای نظارت بر سلامت بازار سهام، داو جونز است. این شاخص یک درک کلی و سریع از روند بازار را در اختیار سرمایهگذران قرار میدهد تا در مورد سهمهای خود راحتتر تصمیمگیری کنند
- مشخص شدن عملکرد سهام: یکی دیگر از کاربردهای این شاخص، مشخص کردن عملکرد سهام است. به همین دلیل یک تریدر با استناد به دادههای این شاخص به دلیل عمر طولانی که در این بازار دارد، میتواند راجع به عملکرد تاریخی، فعلی و آینده یک سهم آگاهی پیدا کند و استراتژیهای خود را متناسب با این عملکرد تغییر دهد
- اثربخشی آن در روند سرمایه گذاری: با خرید این شاخص میتوان به جای آنکه سی سهم خرید، همین یک سهم را داشت و به همین دلیل مدیریت سرمایهگذاری آسانتر میشود. علاوه بر این به کاهش ریسک و ضرر نیز منتهی خواهد شد که برای تازه کاران در بازار دارای اهمیت زیادی است
شاخص Standard & Poor 500 (S&P500)
یکی دیگر از مهمترین شاخص های بورس آمریکا که قصد معرفی آن را داریم، شاخص S&P500 است که در واقع فهرستی از ۵۰۰ سهام بزرگ و برتر در بازارهای بورس سهام نیویورک و نزدک (NASDAQ) به شمار میرود و از این لحاظ به داو جونز که تنها شامل 30 سهم میشد برتری دارد. این شاخص با در نظر گرفتن دو عامل ریسک و بازده عملکرد این شرکتها را تحلیل و سنجش میکند.
تاریخچه شاخص S&P500
این گزینه که از مهمترین شاخص های بورس آمریکا است، برخلاف داو جونز عمر کوتاهتری دارد و تاریخ راهاندازی آن به سال ۱۹۵۷ میلادی میرسد. موسس آن Standard & Poor’s بود که یکی از شعب McGraw Hill محسوب میشود. در حال حاضر مالکیت آن را شاخص S&P Dow Jones بر عهده دارد که یک سرمایه گذاری مشترک مالی مک گرو هیل، گروه CME و News Corp به شمار میرود.
عملکرد شاخص S&P500
این شاخص همانگونه که اشاره شد، یکی از کاربردیترین شاخص های بورس آمریکا به شمار میرود و برای همین درک نحوه عملکرد آن برای حضور در این بازار ضروری است. برای قرار گرفتن در لیست شاخص S&P500 نیاز است تا در وهله اول یک شرکت دارای 3.5 میلیارد سرمایه باشد. اما این میزان سرمایه کافی نیست و باید حداقل 50 درصد از آن حالت شناور داشته و در دست مردم باشد.
در کنار این موارد، حداقل قیمت هر سهم برای حضور در این شاخص 1 دلار بود و سهام مذکور باید در یک سال طی چهار دوره مالی متوالی سودآوری خود را اثبات کرده باشد. از شرکتهای برتر و نام آشنایی که در این شاخص حضور دارند میتوان اپل، مایکروسافت، جنرال الکتریک، اکسون موبیل، جانسون و جانسون، ولز فارگو، جی پی مورگان چیس و مواردی از این دست اشاره کرد.
نحوه استفاده از شاخص S&P500 در بازار بورس
از شاخص S&P500 مانند دیگر شاخص های بورس آمریکا برای بررسی وضعیت اقتصادی صنایع بزرگی بزرگ استفاده میشود و کاربردهای آن را برای خرید و فروش سهم و درآمدزایی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پیش بینی وضعیت آینده بازار: بسیاری از کارشناسان بازار بورس معتقد هستند که با تسلط به روندها و تحلیل درست این شاخص میتوان برای پیش بینی وضعیت شش ماه آینده بازار استفاده کرد. البته این شاخص برای بورس آمریکا کاربرد دارد و برای آگاهی از وضعیت جهانی بورس باید بازارهای جدیدتری چون جین و برزیل را هم زیر نظر داشت
- زیر نظر گرفتن سهمهای مختلف برای سرمایهگذاری: از این شاخص علاوه بر نظارت بر عملکرد شرکتهای مختلف و بورس کالا برای سرمایهگذاری، میتوان روند بازار طلا را هم زیر نظر داشت و برای سوددهی بیشتر وارد این بازار هم شد
شاخص نزدک کامپوزیت
نزدک کامپوزیت یکی دیگر از مشهورترین شاخص های بورس آمریکا به شمار می رود و در بین شاخص های آمریکایی عملکرد بهتری دارد. نزدیک اولین بازار الکترونیکی در جهان است که برای حضور شرکتهای با رشد بالا در حیطه فناوری ساخته شده است. شاخص ترکیبی NASDAQ با حضور حدود 3200 سهام، یکی از “پرجمعیت ترین” شاخص ها در جهان نیز به شمار میرود و ابزارها و گروههای مالی بسیار متعددی نیز دارد.
تاریخچه شاخص نزدک کامپوزیت
شاخص NASDAQ Composite که در سال 1971 ایجاد شده است و به نسبت دیگر شاخص های بورس آمریکا چون داو جونز عضو جدیدتری در این بازار به شمار میرود. تا سال 1987 معاملات این بازار به صورت تلفنی انجام میشد اما در طی حوادثی که به دوشنبه سیاه معروف است، شکل الکترونیکی به خود گرفت.
نحوه عملکرد نزدک کامپوزیت و استفاده از آن
این بازار از ابتدا هم دارای تالار فیزیکی برای انجام معاملات نیست و بعد از تلفن هم با شبکههای کامپیوتری معاملات در آن انجام میشود. شرط
پذیرش در این شاخص هم این است که حتی اگر شرکتی خارج از آمریکا دارای دفترکاری باشد، ولی باید در بورس NASDAQ ارائه شود. اوراق ارائه شده در این شاخص تنوع بسیار زیادی نسبت به دیگر شاخص های بورس آمریکا دارد و شامل مواردی چون سهام ممتاز، اوراق مشتقه، صندوقهای قابل معامله در بورس نیز هست.
از این شاخص هم میتوان برای بررسی عملکرد بازار به ویژه در حوزه تکنولوژی و بخش اینترنت استفاده کرد. مانند شاخصهای دیگر نیز میتوان علاوه بر بررسی بازار برای یافتن موقعیتهای سرمایهگذاری از نزدک کامپوزیت نیز بهره برد که در نهایت منجر به کسب سود و درآمدزایی شود.
سخن پایانی
در این مطلب سعی شد تا مهمترین شاخص های بورس آمریکا از جنبههای مختلفی چون چگونگی شکلگیری، نحوه عملکرد و استفاده از آنها بررسی شود. این اطلاعات در حد پایه بود و برای ورود به بازار بورس جهانی نیاز است تا با مفاهیم و اصطلاحات دیگری نیز آشنا شد تا بتوان از آگاهی و دانش خود سود کسب کرد.
نظرات