برای افرادی که قصد ورود به بازار معاملات بورس را دارند، شناخت مفاهیم بورسی ضرورت دارد:
مفاهیم مهم در سرمایه گذاری در بورس
قیمت اسمی سهام چیست؟
قیمت اسمی سهام، همان قیمت نخستین هر سهام است که پذیره نویسی بر مبنای آن صورت می گیرد.
تک سهمی بودن چیست؟
یکی دیگر از مفاهیم بورسی تک سهم شدن است. تک سهمی بودن در بازار بورس، به این معنا است که شما تمام خرید خود را از یک شرکت و از یک سهام انجام داده باشید. به طور مثال 5 هزار سهم از ختور خریداری کرده باشید. این شکل از سرمایه گذاری، چندان جالب نیست و ریسک زیان دهی بیشتری با خود همراه دارد.
بطور مثال شما 200 میلیون تومان پول دارید و کل 200 میلیون رو سهم فولاد میخرید. این کار بشدت ریسک دارد. امکان دارد به هر دلیل سهم منفی شود یا به دلایلی تا مدت ها از سمت سازمان بورس بسته شود.
چند سهمی بودن چیست؟
چند سهمی بودن اما در مقابل تک سهمی بودن، قابلیت بهتری دارد و ریسک زیان دهی را به مراتب کاهش می دهد. به این شکل به طور مثال شما ممکن است 1000 سهم از ختور، 2000 سهم از ذوب و نیز 4500 سهم از وبملت داشته باشید.
در الگوی چند سهمی شدن، لازم است که سهم های مختلف را از صنایع گوناگون خریداری کنید تا در صورت نزولی شدن وضعیت اقتصادی یک صنعت (به طور مثال خودروسازی)، سودآوری صنایع دیگر، برایتان جبران کننده باشند.
سود تقسیمی چیست؟
سود تقسیمی به سودی گفته می شود که برخی از شرکت های بورسی در پایان سال مالی، بین سهامداران خود که در زمان برگزاری مجمع سالیانه عادی مالک سهام بوده اند، تقسیم می کند.
ارزش شرکت های بورسی
ارزش شرکت های بورس از طریق ضرب تعداد سهام آن شرکت در ارزش سهام، حاصل می شود. (در نظر داشته باشید که این یک عدد نسبی است و برای محاسبه دقیق و قطعی آن، فاکتورهای دیگری نیز دخیل هستند. اما شما به این ترتیب می توانید مقایسه خوبی میان ارزش شرکت های بورسی، به دست آورید.)
مراحل ورود به بورس
برای ورود به بورس، باید ثبت نام در آن را انجام دهید. برای ثبت نام و ورود به بورس، چند مرحله ساده را پیش رو خواهید داشت: ثبت نام غیر حضوری، احراز هویت و ورود به سامانه معاملاتی
تحلیل تکنیکال چیست؟
تحلیل تکنیکال به نوعی از تحلیل در بازار بورس گفته می شود که مبنای آن حجم معاملات صورت گرفته در خصوص یک سهام، میزان عرضه و تقاضای شکل گرفته، قیمت، شاخص و غیره هستند.
تحلیل بنیادی چیست؟
تحلیل بنیادی به تحلیل گفته می شود که در آن به مطالعه و بررسی شرکت های سهامی عام در بورس پرداخته می شود. به این ترتیب فرصت های طلایی سرمایه گذاری در این بازار کشف شده و می توان تصمیم گیری درستی نسبت به معاملات داشت.
روزهای معاملاتی بورس کدامند؟
تمام روزهای هفته به جز روزهای پنج شنبه و جمعه و سایر روزهای تعطیل رسمی سال، روزهای معاملاتی بورس هستند.
آیا امکان فروش یک سهام در همان روز خرید وجود دارد؟
شما می توانید حتی دقایقی پس از خرید یک سهم، آن را به فروش برسانید.
پس از فروش یک سهم، پول آن را چطور دریافت کنیم؟
با فروش یک سهم، پول آن در حساب شما نزد کارگزاری آمده و می توانید درخواست واریز وجه و خروج آن را داشته باشید.
قیمت سهام چطور تعیین می شود؟
قیمت سهام به وسیله میزان عرضه و تقاضا تعیین می شود و این سهامداران هستند که با رفتارهای خود، قیمت یک سهام را افزایش داده و یا کاهش می دهند.
حداقل سرمایه لازم برای ورود به بورس چه قدر است؟
اگر تصمیم به ورود به بازار بورس را دارید، باید یک خبر خوب به شما بدهیم که به سرمایه بزرگی برای ورود به این بازار نیاز ندارید. البته بدیهی است که با افزایش میزان سرمایه، قدرت سودآوری شما نیز در این بازار افزایش خواهد یافت.
اما شما می توانید با حداقل سرمایه 500 هزار تومان به این بازار وارد شده و به خرید و فروش سهام بپردازید. در حقیقت پایین بودن حداقل سرمایه لازم برای ورود به بورس از اصلی ترین مزایای این بازار است که ورود به آن را برای تمامی اقشار جامعه ممکن ساخته است.
آیا برای خرید و فروش در بورس باید به مرکز استان خود برویم؟
دقت داشته باشید که خرید و فروش در بورس به هیچ وجه وابسته به شهر محل سکونت شما نیست و می توانید از هر جایی به صورت آنلاین معاملات خود را دنبال کنید.
قیمت ها در بازار بورس به چه صورت است؟
در حال حاضر قیمت ها در بازار بورس به ریال است و این به طور کامل یکسان سازی شده و تفاوتی میان قیمت ها در بازارهای مختلف بورسی وجود ندارد و شما قیمت سهام تمامی شرکت های حاضر در بورس و معاملات را به ریال مشاهده خواهید کرد.
البته نمی توان این موضوع را به آینده تعمیم داد واحتمالا با حذف صفرها از پول رایج کشور، وضعیت قیمت ها در بازار بورس نیز شکل جدیدی (به تومان) به خود خواهد گرفت.
نکته: همین طور اگر به وب سایت tsetmc.com مراجعه نمایید، با اعدادی که پسوند B یا M دارند، روبرو خواهید شد. لازم به توضیح است که در این اعداد، نماد B به معنای میلیون ریال و نماد M به معنای میلیارد ریال است. با این حساب عدد 246B، به معنای 246 میلیارد ریال خواهد بود.
آیا می توان چند کد بورسی داشت؟
علی رغم این که شما می توانید در زمان واحد در چند کارگزاری ثبت نام کرده و معاملات خود در این کارگزاری ها را به صورت موازی پیش ببرید، اما امکان داشتن چند کد بورسی وجود ندارد.
هر فرد دارای یک کد بورسی خواهد بود و این کد به منزله هویت وی در بازار سرمایه محسوب می شود. بدیهی است که شما نمی توانید دارای چند هویت باشید!
با این ده نکته ریسک سرمایه گذاری در بورس را کاهش دهید
اگر تصمیم به وارد شدن به بازار بورس را دارید، باید ابتدا ببینید که آیا خاصیت ریسک پذیری در شما وجود دارد یا خیر؟ اگر به هیچ عنوان فرد ریسک پذیری نیستید، بهتر است قید بازار بورس را زده و سرمایه خود را در جایی مانند بانک، وارد کنید. ریسک سرمایه گذاری در بورس موضوع این مقاله از سایت آموزش بورس است.
ریسک همزاد بازارهای بورس است و تنها افراد ریسک پذیر قادر به کسب سودهای بزرگ خواهند بود. (البته گاهی اوقات همین افراد ریسک پذیر، از ناحیه ریسک پذیری خود دچار زیان شده و ضررهای قابل توجهی را روی سرمایه خود، متحمل می شوند.)
از چه روش هایی برای کاهش ریسک در بازار بورس استفاده کنیم؟
همان طور که گفتیم شما می توانید از روش هایی برای کاهش ریسک در بازار بورس بهره مند شده و سرمایه خود را در حاشیه امن تری قرار دهید.
تمام سرمایه خود را به بازار بورس وارد نکنید
برای کاهش ریسک سرمایه گذاری در بورس، هرگز نباید تمام سرمایه خود را به بازار بورس وارد کنید. با وارد کردن تمام سرمایه خود به بازار بورس، استرس زیادی را متحمل خواهید شد و با کمی افت قیمت ها، اضطراب بر شما مستولی می شود.
در چنین شرایطی که تمام سرمایه خود را در خطر می بینید، تصمیم های ناگهانی و شتابزده گرفته و ممکن است معاملات را به سمتی ببرید که ضرر شما بیشتر شود.
از تک سهم شدن پرهیز کرده و حتما سبد سرمایه گذاری داشته باشید
تک سهم شدن خود یکی از عوامل زیان دهی های قابل توجه است. برای جلوگیری از این موضوع کافی است که به جای تک سهمی و یا حتی دو و سه سهمی شدن، سبد سرمایه گذاری داشته باشید. اگر خود شما تبحر کافی را دارید، این سبد را توزیع کرده و در غیر این صورت انجام آن را به یک سبدگردان حرفه ای بسپارید.
به این شکل سرمایه شما در صنایع مختلف و سهم شرکت هایی از این صنایع، تقسیم خواهد شد. چنین سبدچینی باعث می شود که برآورد نهایی سوددهی و زیان دهی سهام شرکت های مختلف، در نهایت آسیب وارده و ریسک سرمایه گذاری در بورس شما را به شدت کاهش داده و سودآوری را بالا ببرد.
به شایعات توجه نکرده و سیگنال های افراد را دنبال نکنید
هرگز در معاملات خود در بازار سرمایه به دنبال سیگنال گرفتن از افرادی که در سطح خود شما و یا حتی کمی بالاتر هستند، نباشید. حتی در گروه های بزرگ تلگرامی و مانند آن نیز، سیگنال دهی های غیرحرفه ای و مبتنی بر شایعات فراوان بوده و کمکی به شما نخواهد کرد.
کافی است که خود علم سرمایه گذاری و معاملات بورس را آموخته و قادر به انجام تحلیل های بنیادی و تکنیکال باشید. به این ترتیب الگوی معاملاتی خود را ترسیم کرده و مطابق با آن جلو بروید. هرگز روی سهمی تعصب نداشته و با رسیدن به حدی از سود یا ضرر، از آن خارج شوید.
اخبار اقتصادی ایران و جهان را پیگیری نمایید
برای موفقیت در بازار بورس و نزدیک شدن به سودهای ارزشمند، باید حتما نسبت به اخبار اقتصادی ایران و جهان حساس باشید. اگر قصد خرید سهام پتروشیمی و نفت دارید، ببینید بازار نفت جهانی، چه سمت و سویی دارد.
برای خرید سهام خودروسازی ها، شرایط کارخانه های خودروسازی داخلی را دنبال کنید. همین طور به کلیه امور اقتصادی کشور و جهان حساس بوده و تمامی تحولات را مطالعه کنید.
از آموزش دست نکشیده و مرتبا در پی یادگیری قوانین و اصول معاملات بورس باشید
شرط موفقیت در بازار بورس، یادگیری دائمی این بازار و دنیای اقتصاد وابسته به آن است. اگر می خواهید در معاملات خود موفق ظاهر شده و سرمایه گذاری خود را تضمین کنید، راهی جز یادگیری مداوم و قوی شدن به لحاظ تسلط بر بازار را نخواهید داشت.
باور داشته باشید که قدرت ذهنی حلاجی بازار سرمایه، به مراتب از بزرگ کردن عدد سرمایه ورودی، سودآورتر خواهد بود.
به طور مرتب وضعیت اقتصادی صنایع مختلف را بررسی نمایید
به جز یادگیری، لازم است که وضعیت اقتصادی، رویکردها، برنامه ها و … صنایع مختلف حاضر در بازار بورس را دنبال کنید. بازار خودرو آشفته و نابسامان به نظر می رسد و خودروسازها در شرف ورشکستگی هستند؟
بنابراین سهام شرکت های خودروسازی ارزشمند نبوده و نباید به سمت خرید آن ها بروید. همین طور در خصوص سایر صنایع، اخبار خوب و شرایط رو به موفقیت می تواند یک چراغ سبز برای خرید سهام آن ها باشد.
حد سود و حد ضرر برای خود تعریف کنید
حتما در معاملات برای خود حد سود و حد ضرر تعیین کنید. در غیر این صورت شما نمی دانید بر اساس چه معیاری باید سهام خود را با به دست آوردن سود یا رسیدن به حدی از ضرر، به فروش برسانید.
البته چنان که در مطالب قبلی نیز گفته ایم، زمانی که سهمی زیان ده می شود، می توان از خرید پلکانی جهت کم کردن میانگین خرید و کاستن از ضرر استفاده کرد.
طمعکار نباشید
هرگز طمعکار نباشید. طمع کردن در بازار بورس، یکی از مشکلاتی است که حتی سرمایه گذاران بزرگ را در دام خود می اندازد. با رسیدن به حد سود تعریف شده خود، به قول و قرارهای قبلی پایبند بوده و سهام را به فروش برسانید.
مگر آن که دلایل قوی برای تغییر برنامه وجود داشته باشد. به طور مثال اگر قرار است مجمع عادی سالیانه برگزار شده و سود نقدی تقسیم گردد، احتمال زیاد فروش سهام اشتباه خواهد بود. ترس و طمع را می توان جز ریسک سرمایه گذاری در بورس دانست.
یک سرمایه گذار بلند مدت باشید
تجربه و تئوری ثابت کرده است که سرمایه گذاران بلند مدت در بازار بورس، موفق تر هستند و سرمایه گذاری آن ها در این بازار، با سودآوری بیشتری همراه خواهد بود.
بنابراین به جای این که مرتب در زمانی کوتاه سهم های مختلف را خرید و فروش کرده و حساب سود و زیان خود را از دست بدهید، سهم های ارزشمند را خریداری کرده و آن ها را برای مدت نگه دارید. البته باز این موضوع نیز استثنائاتی دارد. شما هرگز نباید روی سهم های خاصی متعصب باشید و در صورت نیاز و منطقی بودن، به فروش رساندن سهام را قبول کنید.
نمودار سهم های مختلف را مورد بررسی قرار دهید
پیش از خرید یک سهم، حتما مطالعه درستی بر نمودارهای آن داشته باشید. حتما فن مطالعه نمودار را آموخته و پیش از خرید هر سهم، نمودارهای قیمتی آن را به همراه نمودارهای شاخص بازار بورس، بسنجید.
اصول صحیح سرمایه گذاری در بورس برای مبتدی ها
اگر به عنوان یک تازه کار قصد ورود به بازار بورس را دارید، توصیه های زیر را جدی بگیرید:
- با سرمایه ای کم آغاز کنید.
- از هیجانات پرهیز کرده و هرگز بر موج های راه افتاده هیجانی سوار نشوید.
- حتما به مطالعه پرداخته و از منابع معتبر، به یادگیری روش های معاملاتی در بورس بپردازید.
- دور مشورت گرفتن از افراد بی دانش و مدعی که تنها ادعای حرفه ای بودن در بازار بورس را دارند، یک خط قرمز بکشید.
- از شکست ها در بازار سرمایه هراسان نشده و تصمیم های هیجانی خرید و فروش نگیرید.
- به سراغ صنایع و شرکت های معتبر بروید.
- از تک سهمی شدن پرهیز کرده و یک سبد سرمایه گذاری برای خود ترتیب دهید.
- از تحلیل های بنیادی و تکنیکال استفاده نمایید.
- به شاخص های بورسی توجه کامل داشته باشید.
- وضعیت اقتصادی ایران و جهان را دنبال کنید.
- برای معاملات خود حد سود و حد ضرر تعریف کرده و به این حدود جز در موارد خاص، پایبند باشید.
- صبور باشید و از فرصت های به وجود آمده نهایت استفاده را ببرید.
تضمین سرمایه گذاری در بورس چیست؟
تضمین سرمایه گذاری در بورس چیست؟ آیا واقعا تضمینی برای سرمایه گذاری در بازارهای بورسی وجود دارد و یا باید در این شکل از سرمایه گذاری دل را به دریا زد؟ اگر شما به تازگی قصد ورود به بازار بورس را داشته باشید، احتمالا این یکی از سوالاتی است که ذهنتان را به خود مشغول می سازد. در ادامه با ما همراه باشید تا پاسخی روشن و منطقی به این پرسش بدهیم.
تضمین سرمایه گذاری در بورس
اگر قصد سرمایه گذاری در بانک و باز کردن حساب سپرده را داشته باشید، از همان ابتدا یک تضمین سرمایه گذاری با تعریف سود درصدی ماهیانه یا سالیانه به شما داده می شود.
به این شکل که می دانید به طور مثال با سپرده کردن 100 میلیون تومان در بانک، ماهیانه 1 میلیون و 200 هزار تومان عایدی خواهید داشت.
در بازار بورس، هرگز چنین چیزی میسر نیست و نمی توان پیش بینی بابت سودآوری و درآمدزایی داشت. اما از طرفی دیگر درآمدزایی و سودآوری در بازار بورس، برای سرمایه 100 میلیون تومانی، هرگز ماهی 1 میلیون و 200 تومان نبوده و می تواند چنین اعداد و ارقامی را ظرف مدت تنها یک یا حداکث چند روز به دست آورد. (البته در صورتی که قواعد بازی را دانسته و با علم و آگاهی معاملات خود را انجام دهید.)
البته روش هایی برای کاهش ریسک های سرمایه گذاری در بازار بورس وجود دارد که به وسیله آن ها می توان احتمال سودآوری را افزایش داده و از ریسک زیان دهی کم کرد. اما با این همه هرگز ریسک در بازار بورس، به صفر میل نمی کند.
پس سرمایه گذاری در بورس دارای تضمین خاصی نیست. اما روش های بسیاری وجود دارد که با ریسک کم و قابل توجه امکان کسب سود از بورس را برای شما مهیا می کند.
تضمین سرمایه گذاری در بورس به زبان ساده
باید گفت که برای سرمایه گذاری در بورس هیچ تضمینی بابت پرداخت سود و یا درآمدزایی وجود ندارد. این مورد نه تنها برای تازه واردها، بلکه برای کهنه کارترین سرمایه گذاران نیز صادق بوده و هیچ یک نمی توانند بدون هیچ گونه ریسکی در این بازار به فعالیت بپردازند.
چطور در بورس ثروتمند شویم؟
پیش از هر چیز باید گفت که شما نمی توانید با سرمایه 1 میلیون تومانی، انتظار سود 100 میلیون تومانی داشته باشید. با توجه به دامنه نوسان تعریف شده در بازارهای بورس ایران، در هر روز معاملاتی نوسانی خارج از دامنه اتفاق نخواهد افتاد.
بنابراین در هر روز و در بهترین حالت شما نمی توانید خارج از سقف دامنه نوسان، سودآوری داشته باشید. از این جهت ماجرای ثروتمند شدن یک شبه در بورس، تحقق پذیر نیست. بنابراین تنها می توانید به اندازه سرمایه اولیه خود انتظار سودآوری داشته باشید.
اما چیزی که می توانید از آن به نفع خود بهره ببرید، بالا بردن دانش و علم معاملات در بازار بورس و سرمایه گذاری است که به شما کمک می کند تا در هر روز معاملاتی یا حداقل اکثر روزها، به سود حداکثری رسیده و به این ترتیب سرمایه اولیه تان را مانند یک گوی برفی غلطان نمایید که در سرازیری کوهی پر از برف، غلطیده و بزرگ و بزرگتر می شود.
آیا سود تضمینی در بورس وجود دارد؟
یکی از نکاتی که بسیاری از تازه واردان در بورس به آن توجه نمی کنند این است که اصولا بورس همراه با ریسک است و هیچ کس نمی تواند ادعا کند که سود با تضمین برای شما به دست خواهد آورد.
حتی حرفه ای ترین افراد در بورس نیز گاهی دچار ضرر می شوند. اما با این حال با رعایت بعضی از نکات می توان ریسک سرمایه گذاری در بورس را بشدت کاهش داد.
پس هر وقت کسی ادعای سود تضمینی در بورس را کرد بدانید که جایی از کار می لگند!
اما صندوق های سرمایه گذاری و شرکت های سبد گردانی با توجه به دارا بودن متخصصان بسیار زیاد و حرفه ای دارای معاملات و خرید و فروش سهام با درصد موفقیت بسیار بالایی دارند اما هیچوقت به شما تضمین 100 درصدی برای سود همیشگی نخواهند داد.
نظرات